Daca ne uitam putin inapoi in timp la istoria acestui preparat infoiat, placinta, o vom descoperi pe meleagurile gastronomiei de mii si mii de ani.
Placintele sunt foarte des intalnite atat in România, Republica Moldova, cat si in sudul Ucrainei.
Placinta sarata este, din punctul meu de vedere, un preparat extrem de gustos si satios, numai bun drept gustare sau chiar pentru a inlocui felul principal din meniul de pranz.
Iubim aceasta placinta cu branza pentru ca satisfice fiecare punct al papilelor gustative, este frageda, si iti da o stare de satietate.
Ingrediente:
– branza sarata
– branza dulce
– oua
– foi de placinta
– lapte pentru uns
– ulei
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 2 parti egale. Intindem fiecare parte, pe rand sub forma de dreptunghi. Aducem cate 2 parti opuse, pe rand, spre interior, pana la jumatatea aluatului, fara a le petrece, apoi pliem aluatul de la jumatate, suprapunand partile
Intr-un vas amestecam toate ingredientele pentru umplutura (la cerere se poate adauga patrunjel sau marar in compozitie).
In tava se aseaza 4 foi de placinta una peste alta unse in prealabil cu ulei, se pune un strat gros de compozitie apoi urmatorul strat punem 4 foi crete unse cu ulei, adaugam un strat de compozitie dupa carea adaugam 4 foi drepte unse cu ulei.
Se cresteaza, ungem suprafata placintei cu lapte, o introducem in cuptor la 180 grade timp de 20-25 minute.
Iata am obtinut una din cele mai gustoase si savuroase placinte, pe care din fericire uneori le vindem calde, proaspat scoase din cuptor.
Va invitam la masa. Pofta buna – cu sanatate!
Comentarii recente