fbpx

Io’ s ardeleanca,  din Tg.Mures, nascuta si crescuta in Ardeal, cu traditii si obiceiuri faine.

La noi painea este “pita” si e cea mai buna din cate am gustat pana acum, s-am’ umblat in toata tara, ca no’ … asa mi-o fost norocu’.

Bunica facea pita in cuptor pe foaie de varza, iar pita cu cartofi (razuia cortofi fierti ) era cea mai buna, mai ales ca noi nu aveam rabdare sa se raceasca si o mancam calda. Ne “suduia” (certa ) mamaie cand vedea ca ne bagam manutele in ea si rupeam bucati din pita, de parca era ciugulita.

Io’ nu stiam atunci faptul ca “amestecatura aia” pe care o facea bunica se numea maia (la varsta aia nu ma interesa, da’ io’ nu intelegeam ce face),  pentru ca in zona ardealului se foloseste si acum drojdia (ca in multe alte zone ale tarii), dar “mamaie” era speciala, ea facea pita cu maia, de’aia era asa buna si tot din acelasi motiv se pastra mult timp proaspata.

Am venit in Bucuresti, acum 3 ani si am cautat mult, pentru ca nu gaseam paine, gaseam franzele care nici macar nu aveau gust de paine, parca mancam burete.

S-am’ catat (cautat)…pana cand am gasit…

Am gasit acel gust, imbunatatit bineinteles prin diferitele sortimente, dar am gasit aceea “pita” pe care o cautam, am gasit acel gust in fiecare produs de paine al Brutariei cu Maia.

Nu pot descrie ce inseamna sa simti gustul copilariei, in fiecare produs, de parca m-as fi intors in batatura lu’ mamaie si tataie, la mesele traditionale, sa simti acel sentiment de satietate … si de acasa!

Stau si amu’ cateodata si astept sa iasa prima pita din cuptor (io’s norocoasa, intru in zona de productie pentru  editoriale), asa calda cum ii, rup din ea si o imbuc’ (musc) ca pe vremuri.

No’ s-amu’ ca io’ am gasit tot ce mi-am dorit la Brutaria cu Maia, va las si pe voi sa gasiti ceea ce cautati, da’ nu inainte de a va invita sa va bucurati de experienta produselor 100% NATURALE, cu maia naturala, … forte’ bune.

Va invit la … pofta buna – cu sanatate!

Oana-Maria Lungu