fbpx

Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Una din cele mai cunoscute prăjituri din cofetăriile României este tortul Doboş. Reţeta originală aparţine unui maestru cofetar maghiar.

Îndrăgita prăjitură a fost prezentă în cofetăriile din România de foarte multă vreme. Este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate prăjituri în special în zona de vest şi în Ardeal, datorită comunităţii maghiare.

Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.   Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. Cofetarul a dorit să facă un tort care să fie cât mai puţin perisabil, să reziste cât mai mult. Tortul cu glazură crocantă de zahăr ars a fost creat în 1884, iar în anul 1885 a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Naţionale de la Budapesta.

Acesta a păstrat mult timp secretul reţetei. De abia în anul 1906, după ce a ieşit la pensie, cofetarul Dobos a făcut public reţeta tortului.
Noi am preluat reteta originara, o folosim pentru a aduce un plus de savoare in gustul perfect al copilariei.

Pentru blat folosim albuşurile , pe care le amestecam zahăr pudră, separat amestecam gălbenuşurile zahăr pudră, apoi amestecăm cele două compoziţii.

Adaugă untul topit dar răcit şi făina şi se amestecăm cu grijă. Pe o hârtie de copt intindem compoziţia obţinuta  pe toata suprafaţa.

Obtinem asa sase foi, care se coc 10-11 minute la 160 grace Celsius.

Pentru crema de ciocolată se mixeaza bine ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat şi apoi se fierbe crema pe aburi. Când crema are structura putin ingrosata se ia de pe foc şi se mai mixeaza până ajunge la punctul de racire.

Ciocolata se topeste pe aburi, amestecând din când în când, cu mare atenţie pentru a evita supraîncălzirea şi se adaugă la compoziţia de ouă. Amestecăm pana se obţine astfel o compoziţie omogenă.

Se mixerul untul până se omogenizeaza si devine cremă. Adaugam cacaoa şi se amesteca până la  omogenizare.

La final se adaugă şi compoziţia de ouă, treptat, mixând foarte puţin după fiecare tranşă.

După ce e gata, crema se va pune imediat la rece ca să se soldifice un pic.   Pentru decor (glazura de zahăr ars) se topeşte zahărul, până se formează zahăr ars. Pe cel mai frumos blat copt întindem patura de zahar, iar cu un cuţit cu lamă lungă (uns cu un pic de unt) se crestează prajitura astfel încât ulterior să putem portiona feliile.

Pentru ca tot am scris despre prajitura, va invit cu drag la o portie de „dulce” a copilariei.

Pofta buna-cu sanatate!