fbpx

Narcisa – un nume, o floare, nu in ultimul rand o prajitura de casa care ne reprezinta!


Narcisa este o prajitura cu gust nemaipomenit, o prajitura de casa, cu multa umplutura de nuca si deasupra o bezea care ti se topeste in gura.
Prajitura cu gem si bezea, este una dintre prajiturile clasice, pe care fiecare dintre noi a gustat-o cel putin o data in viata. La mama, la bunica, la matusa sau la acea vecina care mereu facea ceva bun.
Prajitura cu gem si bezea– Tot ce trebuie sa stii despre reteta
 Are un aluat sfarmicios, fraged cu mult unt, peste 85% grasime, cu gem acrisor si cu o textura ferma.
 Printre alegerile noastre? Gemul de caise
 Nu punem nuca macinata in bezea, deoarece astfel bezeaua isi pastreaza luciul si fermitatea.

Aluat fraged:
• faina
• unt rece cu min. 85% grasime
• oua
• zahar brun
• sare
• nuca

Umplutura:
• gem de caise

Bezea:
• albus ou
• sare
• zahar

In bolul robotului punem faina, sarea, zaharul si untul rece, taiat in cubulete. Mixam totul pana ce am obtinut o masa nisipoasa, uscata. Adaugam galbenusurile si mixam din nou.

In final obtinem un aluat compact pe care il acoperim si il lasam sa se raceasca cca 15 minute, la frigider.
Intre timp ne asiguram de faptul ca avem cuptorul la incins la 200 C si pregatim tavile.
Scoatem aluatul de la rece il intindem obtinand foi de aluat exact cat dimensiunea hartiei de copt, le asezam in tavi si le lasam in cupot la copt cca 15-20 minute.
Separat pregatim bezeaua, scoatem foile din cuptor, iar cand s-au racit in prealabil, turnam mai intai stratul de gem (amestecat cu nuca) si nivelam cu o spatula pana cand are o acoperire perfecta.
Peste gem distribuim bezeaua, portionand-o cu o lingura mare sub forma de gramajoare distribuite in mod egal pe suprafata prajiturii. Apoi le-am nivelat cu spatula, formand un strat uniform de bezea.
Bagam din nou prajitura la cuptor insa reducem temperatura acestuia la 140-150 C, pentru inca 20-30 minute.
Acum suntem atenti la coacerea si uscarea bezelei, care se va colora usor in bej, aluatul fiind deja pre-copt.
Dupa ce este racita complet poate fi taiata in felii frumoase, bezeaua fiind foarte crocanta si fragile.
Este o prajitura de o finete rara, frageda si aromata care ti se topeste in gura.


Pofta buna – cu sanatate!