De ce ne intereseaza nutritia?

Nutriția este la baza o știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrană în raport cu dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism. Include ingestia alimentelor, absorbția, digestia, biosinteza, catabolismul și excreția.
Dieta unui organism este ceea ce mănâncă, care este determinată în mare măsură de disponibilitatea, procesarea și palatabilitatea hranei. O dietă sănătoasă include prepararea alimentelor și metode de stocare care protejează împotriva oxidării nutrienților, împotriva căldurii sau percolării, și care reduc riscul toxiinfecțiilor alimentare.
O dietă inadecvată poate avea un impact dăunător asupra sănătății, provocând boli carențiale precum orbirea, anemia, scorbutul, nașterea prematură, fătul mort la naștere și cretinism; condiții care pun sănătatea în pericol precum obezitatea și sindromul metabolic, la fel și boli cronice comune precum boli cardiovasculare, diabet, și osteoporoză.
In prezent circa jumatate din cantitatea de paine vanduta in Romania este paine alba, iar cealalta jumatate este paine multicereale, paine integrala, paine de secara si paine cu valoare energetica redusa, aceasta deoarece a crescut interesul populatiei fata de starea de sanatate si o alimentatie sanatoasa, ceea ce a dus la aparitia unor produse noi.

Noi ca si producator desi avem o sortimentatie variata, insa ne-am axat in special pe produse cu adaos de seminte, multicereale, deoarece aceste sortimente permit o alimentatie variata a clientilor nostri, oferindu-le posibilitatea de a alege in ceea ce priveste textura, gustul si tipul de produs pe care doresc sa-l consume.

Aplicand retetele si tehnologia adecvata, prin folosirea fainii ca materie prima de baza, brutarii nostri obtin o gama variata de produse, in scopul satisfacerii cerintelor crescande si tot mai diversificate ale clientilor.

Insusirile produselor sunt imprimate atat de sortimentul de faina utilizat, cat si de compozitia aluatului din care se obtin, la prepararea caruia, pe langa faina, apa, maia si sare se mai folosesc grasimi, sare, zahar, lapte, oua, seminte. De asemenea, tehnologia de fabricatie contribuie la devenirea specificului fiecarui produs.

Calitatea painii nu depinde numai de proprietatile fizico-chimice, ci si de cele de panificatie ale fainurilor, care determina comportarea fainii pe parcursul procesului tehnologic.
Cele mai importante proprietati de panificatie ale fainurilor depinde:

  • cantitatea si calitatea glutenului
  • capacitatea de hidratare a fainii
  • capacitatea aluatului de a forma si a retine gazele
  • gelatinizarea amidonului

Painea cu maia are o serie de caracteristici. Reteta trebuie respectata cu strictete, deoarece orice deviere duce la obtinerea unor produse ce nu mai pot fi considerate cu calorii reduse. De exemplu, daca se reduce adaosul de fibre pentru a usura procesul de productie mai mult ca sigur ca produsul nu va mai intruni caracteristicile nutritionale. Acelasi lucru se va intampla daca se micsoreaza semnificativ aportul de materii lichide, sau se mareste cel de uleiuri, mono si digliceride, sau alti emulgatori pe baza de grasimi. Deoarece produsele pe baza de grasimi sunt bogate in calorii, orice modificare in plus, cat de mica a aportului acestor substante in reteta duce la obtinerea unor produse diferite de ceea expunem.
De mare importanta pentru aceste produse este dozarea cat mai exacta si corecta a tuturor ingredientelor. Produsul trebuie sa aiba exact gramajul indicat, in caz contrar nu ar mai fi respectata declaratia privind valoarea nutritiva a produsului.

Va asteptam in continuare ca si consumatori sa fiti curiosi despre sanatatea produselor noastre, sanatatea produselor consumate de voi, despre sanatate!